fountain pen icon

Θεσσαλονίκη

Παρίσι

Σικάγο

Γένοβα

Λονδίνο

Σαν Φρανσίσκο

Λευκωσία

Αιάκειο

Γλασκώβη

Αθήνα

Μπέλφαστ

Αγ.Πετρούπολη

ΔΩΡΕΑΝ :

Αποσπάσματα βιβλίων:

Στο κάτω μέρος καθεμίας ιστοσελίδας βιβλίου παρέχεται δωρεάν “ Απόσπασμα ” ή “ δείγμα ” του βιβλίου εκείνου. Ωστόσο το πλήρες κείμενο ολοκληρωμένου βιβλίου μπορεί να αποκτηθεί μόνον μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, στα οποία διατίθεται καθένα από αυτά!.

Παρέχονται, για διευκόλυνση των αναγνωστών, συγκεντρωτικά και εδώ οι σύνδεσμοι για δωρεάν απόκτηση τέτοιων Αποσπασμάτων:

Ενημερωτικά Άρθρα για ασθενείς:

Ενημερωτικά άρθρα με χρήσιμες Πληροφορίες για Ασθενείς, γραμμένες με Aπλά λόγια διανέμονται δωρεάν μέσα από την επιστημονική (ιατρική) ιστοσελίδα “ ΙΧΠ: Πληροφορίες για Ασθενείς ” του συγγραφέα.

Τα άρθρα αυτά έχουν συνολική έκταση 88 σελίδων. Παρέχονται, για διευκόλυνση των αναγνωστών, συγκεντρωτικά και εδώ οι σύνδεσμοι για καθένα από αυτά:

Ιστορικό ιατρικό αρχείο του 1765:

Ως συνεισφορά σε Κάθε μέλος της διεθνούς κοινότητας επιστημόνων και λογίων, που σπουδάζει Ιστορία της Ιατρικής ή Γαλλική Φιλολογία ή Τυπογραφία/Γραφιστική/Σχέδιο (είτε ως μελετητής είτε ως ιατρός), ο συγγραφέας Ι.Χ. Παπαχρήστος προσφέρω την δωρεάν διανομή του ψηφιοποιημένου αρχείου του ακόλουθου ιατρικού παλαίτυπου-έκδοσης του 1765, ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ του ιατρού Ιωάννου Α. Πριγκηφίλη, θανόντος πατέρα της μητέρας μου:
John Huxham, MD, FRCS (Ed). Διατριβή περί Πυρετών. Παρίσι, 1765

( Γαλλική μετάφραση 3ης αγγλικής έκδοσης:
“ Essay On Fevers ” )

Αρχείο Acrobat Reader:

huxham_j_1765_essai_sur_fievres_pp1_122.pdf
μεγέθους 18,2 MB
οι πρώτες 122 σελίδες (31 σελίδες Εισαγωγής + 91 σελίδες κειμένου)

Σχετικά με τον συγγραφέα & το βιβλίο:

Περισσότερα...
 • Ο John Huxham (1692–1768) ήταν Άγγλος χειρουργός, γιατρός επαρχίας αξιοσημείωτος για τις μελέτες του πάνω στους πυρετούς. Το 1750 εξέδωσε την ‘Διατριβή περί Πυρετών’ του και το 1755 έλαβε το μετάλλιο Copley για την συνεισφορά του στην Ιατρική.
 • Το θέμα του βιβλίου αποτελούν οι Πυρετοί. Ο σύγχρονος μελετητής μπορεί να δει πόσο συχνά χρησιμοποιείτο τον 18ο αιώνα η (τώρα εγκαταλελειμμένη) τεχνική της ‘Αφαίμαξης’. Το βιβλίο είναι γραμμένο στην γαλλική γλώσσα (στην οποία έπρεπε να μεταφραστεί κάθε σημαντικό επιστημονικό άρθρο της εποχής, ώστε να μπορεί να διαβαστεί από διεθνές κοινό). Οι γραμματοσειρές και γενικότερα τα τυπογραφικά χαρακτηριστικά του 18ου αιώνα είναι εκπληκτικά. Μέσα σε ολόκληρο βιβλίο περιέχονται συχνά αρχαίες ελληνικές φράσεις (ρήσεις του Ιπποκράτη κλπ).
 • Το βιβλίο επίσης περιέχει μία διατριβή για τον ‘κωλικό του Devon. Αυτός ήταν μία ‘ασθένεια’, που πρόσβαλλε τους κατοίκους της κομητείας του Devon (Devonshire) τους αιώνες 17ο και 18ο, πριν να ανακαλυφθεί ότι επρόκειτο για Δηλητηρίαση από Μόλυβδο:
  • Τα συμπτώματα άρχιζαν με περιτοναϊκό άλγος (‘πόνο στην κοιλιακή χώρα’) και η κατάσταση μερικές φορές απέβαινε θανατηφόρα.
  • Το παραδοσιακό ποτό των κατοίκων της περιοχής ήταν ο μηλίτης και είχε επί πολλά χρόνια παρατηρηθεί η σύνδεση μεταξύ της πόσης μηλίτη και του κωλικού. Η κατάσταση αποδίδετο, κατά τότε κοινή αποδοχή, στην οξύτητα του ποτού. Η πρώτη επιστημονική περιγραφή του ‘κωλικού του Devon’ παρουσιάσθηκε στο βιβλίο “ De arthritide symptomatica ” (2η έκδ., 1715) του William Musgrave: σε αυτό αναφέρθηκε αργότερα ο John Huxham.
  • Όμως, η ακριβής αιτία ανακαλύφθηκε την δεκαετία του 1760, όταν ο γιατρός George Baker προέβαλε την υπόθεση ότι υπαίτια ήταν δηλητηρίαση από μόλυβδο. Επισήμανε ότι χρησιμοποιείτο μόλυβδος στην διαδικασία παραγωγής μηλίτη και ως συστατικό του πιεστηρίου (πατητηριού) μηλίτη, αλλά και σε μορφή μολύβδινων σκαγίων που ήταν εν χρήσει για τον καθαρισμό του πιεστηρίου.
Αφαίμαξη
Περισσότερα...

 Ὁ βίος βραχύς, ἡ δὲ τέχνη μακρή, ὁ δὲ καιρὸς ὀξύς, ἡ δὲ πεῖρα σφαλερή, ἡ δὲ κρίσις χαλεπή. 

Ἱπποκράτους Ἀφορισμοί, Τμ. Α', 1

Littré, Émile Maximilien Paul. Œuvres Complètes d'Hippocrate
τόμ. IV, σελ. 458, J.–B. Ballière. Paris, 1844

Εγγραφείτε στη λίστα αποδεκτών αλληλογραφίας, για :

 • ένα newsletter (ενημερωτικό δελτίο) ανά 6μηνο περίπου
 • προσφορές χαμηλής τιμής και νέα βιβλία
 • δωρεάν Αποσπάσματα μελλοντικών βιβλίων, πριν από την επίσημη κυκλοφορία τους

Ευχαριστίες
για την εγγραφή σας στην λίστα αποδεκτών αλληλογραφίας !

Θα λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο καθώς και, περιστασιακά, ενημέρωση και για προσφορές κλπ

Παρακαλώ, ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ την ιστοσελίδα με:

webclip for writer's site: a fountain pen writing the initials ICP
Ευχαριστώ που επισκεφθήκατε τούτον εδώ τον ευρωπαϊκό Συγγραφικό ιστοχώρο μου.


Ίσως να θέλετε να δείτε και τον επιστημονικό (ιατρικό) ιστοχώρο μου